25 oktober 2021

Wat maakt een taxiverzekering afsluiten zo moeilijk?

5 min read

TAXI in Ljubljana, Slovenia

Er zijn zo van die verzekeringen die door de jaren heen behoorlijk lastig zijn geworden om af te kunnen sluiten. Eén van deze verzekeringen die je steeds vaker uit het aanbod van verzekeraars ziet verdwijnen is de zogenaamde taxiverzekering. Zoals de naam reeds aangeeft gaat het hier om een verzekering die specifiek wordt afgesloten voor taxi’s. Dergelijke verzekeringen zijn niet bepaald populair onder verzekeraars omdat ze een significant risico op schade met zich meebrengen. Betekent dit dat het voor nieuwe taxibedrijven bijvoorbeeld onmogelijk is geworden om een dergelijke verzekering af te kunnen sluiten. Dat nu ook weer niet. Wel dien je er rekening mee te houden dat je voor een aantal obstakels kan komen te staan. Welke? Dat ontdek je hieronder!

Wat is een taxiverzekering?

Een taxiverzekering is zoals de naam reeds aangeeft een verzekering die je concreet afsluit voor een taxi. Verder verschilt deze verzekering in de basis eigenlijk helemaal niet ten opzichte van een standaard autoverzekering voor particulieren of bedrijven. Dit betekent onder meer dat je ook de taxiverzekering in verschillende kan afsluiten. We maken daarbij een onderscheid tussen de gewone (en bovendien ook wettelijk verplichte) WA-verzekering en de beperkt en volledige cascoverzekeringen. Bij het bepalen van de beste verzekering voor het verzekeren van jouw taxi is het vooral belangrijk om rekening te houden met de waarde van het voertuig evenals met het aantal kilometers dat je ermee gaat afleggen. 

Waarom is een taxiverzekering afsluiten zo moeilijk?

Het afsluiten van een taxiverzekering is door de jaren heen beduidend lastiger geworden. Dat is het gevolg van het feit dat een dergelijke verzekering voor verzekeraars vaak meer kosten met zich meebrengt dan opbrengsten. Dit heeft er toe geleid dat heel wat standaard verzekeraars ervoor hebben gekozen om ze niet langer in hun aanbod op te nemen. Dat betekent overigens helemaal niet dat het verzekeren van een taxi niet langer mogelijk is. Wel moet je rekening houden met meer voorwaarden. Bovendien is de kans ook bestaande dat chauffeurs met een negatief schadeverleden geweigerd zullen worden. Dat is echter iets wat je ook bij de gewone autoverzekering kan hebben.

Hoe kan je jouw taxi verzekeren?

Het afsluiten van een taxiverzekering mag dan tegenwoordig een bepaalde moeilijkheid met zich meebrengen, dit betekent uiteraard in het geheel niet dat het onmogelijk is geworden. Dat kan ook niet, want dan zouden er binnen de kortste keren helemaal geen taxi’s meer op de weg rondrijden. Net zoals geldt voor gewone auto’s en zakelijke voertuigen dienen ook taxi’s namelijk wettelijk verplicht over ten minste een WA-verzekering te beschikken. Daar waar deze verzekering eigenlijk vroeger bijna nooit voor taxi’s werd afgesloten is dat tegenwoordig wel even anders. Twee concrete factoren blijken daarvan aan de basis te liggen, namelijk:

  1. De premie voor de WA-verzekering valt eigenlijk alles bij elkaar gezien nog goed mee; 
  2. Het afsluiten van een andere taxiverzekering is soms helemaal geen optie; 

De WA-verzekering is de standaard en tevens ook wettelijk verplichte verzekering. Voor deze manier van je taxi verzekeren geldt dat deze enkel en alleen de schade verzekert die met jouw taxi wordt aangericht ten opzichte van derden. Indien je uitsluitend kiest voor het afsluiten van deze voordelige verzekering betekent dat dus met andere woorden dat de eigen schade aan jouw taxi nooit zal zijn verzekerd. 

Wil je toch liever een meer uitgebreide taxiverzekering?

De keuze voor de gewone WA taxiverzekering is er één die veelal vooral wordt gemaakt omdat de kosten die eraan verbonden zijn aanzienlijk lager liggen in vergelijking met de alternatieve verzekeringen die op de markt afgesloten kunnen worden. Daar tegenover staat echter dat je op deze manier wel nog steeds een behoorlijk risico loopt. Voor taxi’s geldt dat ze jaarlijks een behoorlijke hoeveelheid aan kilometers afleggen. Dit zorgt er uiteraard voor dat het risico sowieso een stuk groter is gelegen als bij een doorsnee personenauto. Wanneer je deze extra risico’s graag zou willen indekken kan je dat doen door het afsluiten van twee andere verzekeringen, namelijk:

  1. De beperkt cascoverzekering;
  2. De volledige cascoverzekering; 

Voor de beperkt cascoverzekering geldt dat ze eigenlijk vooral schade indekt aan je taxi wanneer deze stil staat. Toch zijn er ook uitzonderingen. Krijg je bijvoorbeeld tijdens het rijden een steentje in de voorruit waardoor er een sterretje ontstaat? Dan ben je daar tegen verzekerd. Dat geldt overigens ook voor het moment waarop je een aanrijding hebt met een wild dier. Ook op dat ogenblik zal je kunnen vaststellen dat de schade die daaruit voortvloeit is verzekerd. Dit geldt overigens ook voor schade als gevolg van een brand of explosie evenals voor financiële schade als gevolg van inbraak of diefstal. Wil je graag je taxi op de best mogelijke manier laten verzekeren? Dan zal je daarvoor moeten kijken in de richting van een allrisk taxiverzekering. 

Wanneer is de allrisk taxiverzekering de beste keuze?

De meest complete taxiverzekering is natuurlijk ongetwijfeld de allrisk. Voor deze verzekering geldt dat ze zoals de naam al aangeeft alle mogelijke risico’s indekt. Dit betekent dat niet alleen de wettelijk verplichte WA-dekking voorhanden is, daarnaast kan je ook rekenen op alle dekkingen die deel uitmaken van de beperkt cascoverzekering voor taxi’s. Alsof dit nog niet voldoende is zal je kunnen vaststellen dat de allrisk taxiverzekering ook alle schade indekt die je zelf hebt veroorzaakt. Uitzondering hiervoor geldt uiteraard voor schade die je zelf hebt veroorzaakt, maar dat spreekt voor zich. De vraag die veel taxibedrijven of individuele taxichauffeurs zich veelal stellen heeft betrekking tot wanneer je nu precies het best voor deze verzekering kan kiezen. Dat kan je het beste doen wanneer minstens één van de onderstaande situaties op jou van toepassing is: 

  1. Je hebt ervoor gekozen om een splinternieuwe, dure taxi te kopen; 
  2. Je legt op jaarbasis een aanzienlijke afstand af met je taxi; 

Alleen wanneer je, je kan vinden in één of meerdere van de bovenstaande situaties zal je tot de vaststelling komen dat het afsluiten van een allrisk taxiverzekering de moeite waard is. De kosten voor deze verzekering lopen immers vaak behoorlijk hoog op. Voor het verzekeren van een tweedehands taxi is het dan ook bijvoorbeeld helemaal niet de moeite waard om voor deze optie te kiezen, integendeel. Stel jezelf dus altijd de vraag of de allrisk voor jou interessant is of niet. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *